Long time, no see

Nej, jag har inte flytt till Korpilombolo, grävt ner mig i ett gryt eller dragit ut kontakten till bredbandet en gång för alla. Det har bara varit alldeles för mycket saker att göra på sistone för att jag skulle prioritera att uppdatera här. Det har naturligtvis hänt en hel del med huset sedan senast, så jag ska försöka sammanfatta.
Huset är teglat, har takpannor och fönstren har satts in. Vatten kopplades in nu i veckan, och rördragningarna pågår inuti. Kupan har putsats vit - och rackarns vad vit den är.
image18

Tyvärr är det några saker som inte har blivit helt hundra. Fogen mellan tegelstenarna (murbruket, kallar vi oinitierade det) har inte rätt färg, och inte ens samma färg överallt. Muraren hade fått tips om det bruk han använde och fått reda på att det skulle vara SÅ bra, så han testade på vårt hus. Liten tröst är det i alla fall att han aldrig kommer att använda det igen. De ska låta det torka ett par veckor till och sen är tanken att de ska  - håll i er nu - knacka ner tre cm djupt av alla fogarna för att sedan fylla i med det vanliga bruket med rätt färg. Låter lite halvosäkert tycker jag, men jag är ju bara lekman (-kvinna?).

En annan sak är spröjsarna i fönster och dörrar. De är placerade mitt i glaskassetten som sedan infogats i ramen och så har hela medivitten satts på plats i vårt hus. Men när vi tittade på det ur samma vinkel som fotot ovan är tagen ur såg vi: De har ju satt kassetterna upp och ner i dörrarna. Den största glasrutebiten ska ju vara längst ner så att det dels "känns rätt" eftersom det man upplever som tyngst är längst ner och dels blir jämnt med hur det är placerat i de golvhöga fönstren. Det ska vara tio minuters jobb att vända på det (per dörr gissar jag), men vi får ju ha koll på att de gör det också.

För övrigt håller vi på med massor av saker till både radhuset och huset.

Huset:
Tapeter, vi har preliminärbestämt tapeter till hela huset. Ingen lätt match, framför allt inte när L vill upptäcka HELA tapetaffären och inte alls begränsa sig till deras väldigt omtänksamt inredda barnhörna med leksaker och tecknad film.
Badkar. Vi har bestämt oss för att välja bort Scanhaus vanliga badkar och ha ett hörnbadkar. Men vilket!? Det är en djungel...
Köket håller på att beställas. Helt plötsligt ser T att det står björk som yta på luckorna, när vi hela tiden har talat om ek. Attans! Några samtal och tusen kronor senare är det ändrat till ek. Pust.
Sidobyggnad. Vi har ju skrivit kontrakt med Björklidens, men har inte fått ett datum när Scanhaus är så klara att vi kan sätta upp det, så det kan vi inte ge till dem trots att de frågar efter det. Ofta. Och så ska vi ha snickare till att sätta ihop det också, och de ska kontrakteras.
Markarbeten. Vi har fortfarande inte rätt nivå på hela tomten, de utlovade fyllnadsmassorna frös inne när ett projekt inte blev av.
Kakel till köket ska väljas, vi har en ungefärlig uppfattning men har inte bestämt det riktigt än.
Vitvaror - borde vi ha kollat upp för länge sedan, men det är inte akut så det har hela tiden hamnat på backburner.

Radhuset:
Målar slitna väggar/tak så att det ska ge ett fräscht intryck (se exv vårt sovvrum före och efter nedan)
Kontakta en bra mäklare som känner området, inte tar för mycket provision och gärna har lite stylingtips också.
Packa ner minst hälften av alla prylar vi har så att vi kan ta undan en del av möblerna - också det för att det ska ge ett öppet och fräscht intryck.
Köra iväg allt det nerpackade till tillfällig förvaring hos släktingar tills det är dags att flytta.
Trädgården: Borde ha varit igång redan, men ser förfärlig ut. Måste klippas, rensas och skötas ordentligt fram till försäljningen.
För övrigt undrar jag varför jag inte hade räknat med alla småavgifter som kommunen tar ut för vartenda papper de skickar: 3000 här, 1400 där, 5000 för något annat och så 7000 för utsättningen som vi ändå inte använde dem till . De pengarna ska vi få tillbaka, men än så länge ligger vi ute med dem. Dåligt att de kräver betalning i förskott för det och bara skickar en faktura utan att upplysa om att man inte måste använda dem utan är i sin fulla rätt att t ex använda Metria istället.

Sovrummet före:
image19

Sovrummet efter:
image20

Slutgnällt, nu ska jag se på Sverige-Ryssland i hockey-VM. Vi får nog stryk är jag rädd...